Ki smo?
Tko smo?
Wer sind wir?
40 let zvončari
Zametske maškare i zvončari - Darinko Jugo
 

O nama - Tko smo?

 


Tko smo?

Zametske maškare i zvončari jedna su od najstarijih i najbrojnijih karnevalskih skupina grada Rijeke. Tradicija maskiranja seže, prema nekim izvorima, do početka prošlog stoljeća, no vjerojatnije je da je individualno maskiranje bilo prisutno još i daleko ranije pa je razumljivo sudjelovanje u mnogim karnevalskim aktivnostima u našem kraju i okolici. Sudjelujemo i na ljetnim karnevalskim priredbama, iako one nisu dio naše tradicije, jer vjerujemo da i oni koji zimi ne mogu doći u naš kraj žele doživjeti dio našeg izvornog duha i temperamenta.

U pratnji maškara, 60-ih godina prošlog stoljeća, spontano i pojedinačno su se počeli pojavljivati i prvi zvonačri obučeni u različite zvončarske uniforme. Od 1971. godine izgledaju jednako, a kako su od svih zvončarskih skupina najbliže moru, kao osnovu za izradu zvončarske maske uzeli su izgled Vikinga.

 
 
Odjeveni su u mornarsku majicu kratkih rukava, bijele hlače s crvenom trakom sa strane nogavica. Oko vrata imaju crvenu maramu, a na nogama „kopice“ – grubo pletene vunene čarape i teške cipele. Tijelo im je prekriveno ovčjom kožom, a preko ramena im je vezano veliko zvono. U ruci nose „mačuku“, a na glavi kapu prekrivenu ovčjom kožom i sa dva roga. Zvončari se kreću iza svoje zastave i pod ravnanjem kapota. U povorci se kreću jedan za drugim ili međusobno križaju i udaraju zvonima jedan o drugog. Povorka završava zvončarskim kolom u kojem se zvončari okrenuti leđima jedan od drugoga snažno ritmično udaraju zvonima.